ÇOCUKLARA OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ

Kişisel gelişimdeki en büyük yardımcımız olan kitap okumayı çocuk yaşlardan itibaren alışkanlık haline getirmemiz gerekmektedir. Çocuklarımızın fiziksel ve bedensel olarak kendilerini geliştirmesini ve yaşama sağlam adımlar ile başlamasını istiyorsak küçük yaşlardan itibaren kitap okuma alışkanlığını kazanmalarına yardımcı olmamız gerekmektedir. Onlara kitaplar okuyarak, kitaplarımızı onların yanında okumayı alışkanlık haline getirerek,kitap alışverişine onlar ile çıkarak  ve bunun gibi birçok alışkanlıklar edinerek onları teşvik etmemiz gerekmektedir. Böylece ne istediğini bilen, derslerinde başarılı,diksiyonu düzgün ve kitap okumayı seven çocuklar yetiştirmiş oluruz. 

Kendimizi geliştirmemize olanak sağlayan, okul hayatımıza, günlük yaşamımıza ve konuşmalarımıza bile etki eden kitap okuma alışkanlığı kimilerimizin zevkle yaptığı kimilerimizin ise birer külfet olarak gördüğü bir alışkanlıktır. Kitap okumak bizleri farklı pencerelerden bakmaya, hayatımızın bakış açısını değiştirmemizi sağlamaya yardımcı olmaktadır. Bu alışkanlığı edinmeyenler için ise kitap okumak gereksiz bir zaman kaybından başka bir şey değildir. Ancak böyle düşünenler neler kaybettiklerinin maalesef henüz farkında bile değildir. Peki onları böyle düşünmeye iten nedeni hiç düşündünüz mü? Hiç düşünmeyenler veya önemsiz bir ayrıntı olarak görenler bu durumun aslında büyük bir yanlışlık olduğunun bilincinde değiller. Kitap okumayı seven veya sevmeyen herkesin mutlaka düşünmesi gereken bu durumun sebebi aslında çocukluk dönemimiz ile tamamen alakalı bir durumdur. Çocukken doğru olarak bizlere aşılanmayan kitap okuma alışkanlığı aslında ileriki yaşamımızda bizleri oldukça zorlayacak bir durum haline gelecektir. Birçok kişinin hayatını zorlaştıran bu durum ile çocuklarımızın da karşı karşıya kalmaması için neler yapabileceğimizi gelin hep beraber öğrenelim.

Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığını kazandırabilmek için oldukça dikkatli ve hassas davranmalıyız. Bu alışkanlığı kazanabilmeleri için çocuklarımızın rol model olarak benimsedikleri anne ve babaların çocuklarına örnek olmaları gerekmektedir. Bu sayede bizi izleyen çocuklarımızın kitap okumayı eğlenceli bir aktivite olarak görmeye, zamanla ellerine kitap almaya ve bizi taklit etmeye başlayacaklar. Belirli bir düzen içinde çocuklarımıza yatmadan önce okuyacağımız kitaplar onların hayal dünyalarının geliştirebilir, okunan her kitaptan sonra çocuğumuzla kitap ile ilgili sohbet ederek onun kitap hakkındaki düşüncelerini öğrenebilir ve hayal dünyalarını geliştirerek çocuklarımızın neyi nasıl düşündüğünü görebiliriz. Elbette bu sohbeti yaparken sınav yapan bir öğretmen gibi değil de onlarla fikir alışverişi yapan bir arkadaş gibi olmalıyız. Kitap alırken alışverişe çocuklarımızla giderek onların istediği kitabı almasına izin vermeli kendi almak istediğimiz kitaplarda ısrar ederek okuma heveslerini kırmamalıyız. Daha sonra aldığı bu kitap hakkında veya herhangi bir konu hakkında sizlere bir şey anlatırken onları dikkatle dinlemeli ve onlara ilgi gösterdiğimizi fark ettirmeliyiz.

Bunların dışında ailecek kitap okuma saatleri belirleyerek beraber vakit geçirmeliyiz. Herkes kendi kitabını okuyabileceği gibi tek bir kişinin okuduğu kitabı herkeste dinleyebilir. Hangisini istersek onu tercih edebiliriz. Bunlar gibi kitap okumanın aslında ne kadar birleştirici ve eğlenceli bir aktivite olduğunu göstererek çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırabiliriz.

Çocuklarımıza kazandırdığımız kitap okuma alışkanlığı sayesinde okul hayatında başarılı, söylenilenleri kolaylıkla anlayan, öğrenmeye açık, derslerinde başarılı, ne istediğini bilen başarılı bireyler olarak hayata atılmalarına büyük katkı sağlayabiliriz. Hem bizim için hem de çocuklarımız için büyük bir öneme sahip olan kitaplı alabileceğimiz, her yaşa ve her okuma alışkanlıklarına uygun olan kitaplara rahatlıkla ulaşabilmek, çocuklarınızın yaşına ve gelişimine uygun olan kitapların neler olabileceği hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız sizleri de harputkitapkirtasiye.com’a bekliyoruz.

 

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir